addamenitiesbikebreakfastcalendarcheckchevron-downcombined-tripdeletedinnerdropdowneuroeyefacebookflagharborindicator-dry-outindicator-overnight-stayindicator-tripinformation-circlekidlinkedlunchmoreovernight-staypassengersround-tripsubstracttriptwitter
Logo Eilandhopper  Menu

info Droogvallen

Het is een prachtige belevenis om te lopen op de bodem van de zee. Je kunt je haast niet voorstellen dat je kunt lopen daar waar je 2 uur geleden nog hebt gevaren. Tussen Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog liggen vele Wantijen. Hobbels in het water waar de schepen alleen met hoog water overheen kunnen. Afhankelijk van het tij kan er in één ruk naar het volgende eiland gevaren worden en een andere keer lukt dat niet en zullen we op een plaat moeten wachten tot de kentering van het tij. Op sommige plekken vind je zand maar er zijn ook veel plekken waar slib ligt. Een klein laagje of een grotere laag. Het is handig om zwemschoentjes te dragen. De schelpen verborgen in zand en slib kunnen heel scherp zijn maar het is ook lekker om de modder tussen je tenen te voelen.

Het droogvallen neemt tijd in beslag. Het schip wordt zachtjes aan de grond gezet. De schepen steken ongeveer 1 meter diep dus voor je “droog” van boord kan, zal het water nog 1 meter moeten zakken. Dat duurt ongeveer een uur. Elke dag is anders; het hangt van het tij en het weer af hoe snel dat zakken gebeurd. De schippers zoeken altijd de beste plek uit op de dag zelf. De schipper verteld ook hoe laat je weer aan boord moet komen. Soms kun je een heel eind lopen maar de vloed komt zeker opzetten, dus zorg dat je op tijd weer aan boord bent. Het zand herbergt veel leven. Op het Wad kun je dat gaan onderzoeken. Waar liggen de kokkels of oesters ? Kwallen en krabbetjes en heel veel schelpen zul je vinden. Misschien vind je een zeester. Ervaar ook de rust en ruimte op de plaat. Die zoeken de zeehonden ook op. Daarom die laten we dan met rust. Al met al duurt het droogvallen ongeveer 4 uren. Dan komt het schip weer los en kunnen de zeilen gehesen worden voor de rest van de tocht.

Binnenkort van Eilandhopper: Rottum Express nl

Lees nu meer