addamenitiesbikebreakfastcalendarcheckchevron-downcombined-tripdeletedinnerdropdowneuroeyefacebookflagharborindicator-dry-outindicator-overnight-stayindicator-tripinformation-circlekidlinkedlunchmoreovernight-staypassengersround-tripsubstracttriptwitter
Logo Eilandhopper  Menu

Rottum Express

Inmiddels een onderdeel van ons vast programma: de Rottum Express.
Deze unieke reis biedt u de zeldzame kans om een van de meest afgelegen en verboden gebieden van Nederland te verkennen: Rottum. Slechts een handvol mensen krijgt jaarlijks toestemming om dit prachtige stukje natuur te betreden, en nu kunt u daar bij zijn. Eilandhopper organiseert in samenwerking met Staatsbosbeheer en de Waddenvereniging een reis naar Rottumeroog.

Boek nu de Rottum Express

Vertrek

vrijdag 2o september 2024 om 20.00 uur inschepen op de Willem Jacob te Lauwersoog. Kennismaking met de bemanning, gids van de Waddenvereniging en de overige gasten.

Reis

Hoogtepunt van de reis is het bezoek aan Rottumeroog op zondag of maandag. De omgeving van Rottum is een van de mooiste stukken Waddenzee. Tijdens de reis bieden we een complete beleving van het Werelderfgoed Waddenzee. Dit programma wordt verzorgd door een werelderfgoedgids van de Waddenvereniging.
We komen op plekken die ver van de bewoonde wereld liggen, zoals de oostpunt van Schiermonnikoog. Afhankelijk van de omstandigheden en verzoeken en wensen uit de groep laten we onderstaande elementen naar voren komen.

Kennismaking met de veelzijdigheid van het Werelderfgoed. Gedurende de week wandelen we door de verschillende landschapstypen die de Waddenzee rijk is.
Zo ontdek het kwelderlandschap bij Noordpolderzijl en leer over de natuurlijke rijkdom en het menselijk gebruik van kwelders. In de duinen ondergaan we de enorme dynamiek van het gebied.

Uiteraard verkennen we het droogvallende wad, om te ervaren waarom dit gebied sinds 2009 op de UNESCO-lijst van Werelderfgoederen staat. En we gooien we een sleepnetje uit om het onderwaterleven zichtbaar te maken. Aan boord liggen voor wie er nog geen genoeg van heeft veldgidsjes en soortenboekjes klaar. De vondsten kan je bekijken onder de binoculaire microscoop.

Voorafgaand aan het bezoek aan Rottumeroog vertelt de werelderfgids aan boord over de geschiedenis van de Rottums. Aan bod komen de ontstaansgeschiedenis en het historisch gebruik van de Waddenzee en we staan stil bij het belang van duisternis van het gebied.

 

 

Een gevarieerd programma, waar nog genoeg ruimte is voor het meehelpen met het hijsen van de zeilen, het lezen van een boek en genieten van de zonsondergang.

 

Terug

woensdag 25 september rond 11:00 uur zijn we terug in de haven van Lauwersoog.

Kosten zijn 688,- p.p.

Inclusief verzorging.

Tijdens de hele reis is er een scheepskok aan boord die voor jullie zorgt. Ontbijt, lunch en elke dag een 3 gangen diner. Verder de nodige versnaperingen tussen door. We koken vers en gebruiken veel lokale en biologische producten. Als je het aangeeft bij de opmerkingen tijdens  het boeken dan kunnen we rekening houden jou dieet. Koffie/thee, en water zijn inbegrepen. Bier/wijn en fris is aan boord verkrijgbaar.

Voor mensen die nog nooit met de Eilandhopper zijn geweest

Het is geen probleem als je nog nooit gezeild hebt, we nemen ervaren bemanning mee. We gaan ook s’nachts zeilen, en veiligheid vinden we heel belangrijk, dus volg de aanwijzingen van de bemanning op.

Waddenzee Wereld erfoedGids

Omdat dit een echte natuurreis is, gaat er ook een Werelderfgoedgids van de Waddenvereniging mee. De gids geeft uitleg wat je kan zien, ruiken en voelen tijdens onze tocht over de Waddenzee.

Wat moet je mee nemen

Handdoek, toiletspullen, warme kleding, makkelijke schoenen, zonnebril en zonnebrandcreme!

Wij zorgen voor

Beddengoed, maaltijden onderweg en een ervaren gids van de Waddenvereniging. De excursie op Rottumeroog wordt begeleid door een ervaren gids van Staatsbosbeheer.

In 2019 voer Schrijver Peter van der Schelde met ons mee van Lauwersoog naar Rottum. Hij beschrijft in zijn boek de “Rottum Expeditie” deze avontuurlijke reis. Dat jaar wordt de reis bemoeilijkt door een stormachtige wind en lage waterstanden. Peter weet je mee aan boord te trekken, en het avontuur mee te beleven. Ook varen we in het boek mee met Menno van Zeeburg, die 3 juli 1863 met een tjalk van Noordpolderzijl naar Rottum vaart.

Meer informatie en bestellen via: rottumexpeditie.nl