addamenitiesbikebreakfastcalendarcheckchevron-downcombined-tripdeletedinnerdropdowneuroeyefacebookflagharborindicator-dry-outindicator-overnight-stayindicator-tripinformation-circlekidlinkedlunchmoreovernight-staypassengersround-tripsubstracttriptwitter
Logo Eilandhopper  Menu

Overtochten

Eilandhopper verbind de Nederlandse Waddeneilanden met elkaar. Wij doen dit met traditionele zeilschepen. Een overtocht en belevenis in 1!

Tip: De meesten mensen hoppen van Texel naar Schiermonnikoog. Deze trajecten zijn daarom eerder volgeboekt. Vaak is er dan nog wel plek als je van Schiermonnikoog naar Texel reist.

Overtochten tussen de Eilanden

Overtochten tussen de vaste wal en de eilanden

Meerdere overtochten

Wil je meerdere overtochten met ons maken? Voer in onze zoek&boek module je vertrek- en aankomst haven in, en je krijgt alle mogelijkheden in het systeem te zien. Het is ook mogelijk een weekreis met ons te boeken, waarbij je 4 eilanden in een week ziet. Kijk voor meer informatie op: eilandhopper.nl/nl/meerdaagse-reizen/

Hoe ziet een overtocht eruit?

Uitleg van de schipperAankomst

Vanaf een half uur voor afvaart kun je aan boord van onze schepen, de Minerva of de Willem Jacob. We hebben geen vaste ligplaats in de haven, maar je herkent onze schepen aan de grote Eilandhopper vlag. Je kan je bagage aan boord zetten, als je een fiets hebt zoeken we hier een plekje voor aan dek. Daarna is er een gratis kopje koffie, thee, water of limonade. Je ontmoet ondertussen ook je medereizigers. Sommige mensen zijn al een paar dagen aan boord, en anderen komen net als jij net aan boord. Als iedereen aan boord is dan houdt de schipper een welkomstwoord, hij verteld over het schip, de route, de wind en het getij. De kok aan boord informeert over wat je kan eten en drinken. (Je mag ook je eigen boterham meenemen). De maat (scheepsterm voor matroos) verteld je meer over het zeilen en de veiligheid aan boord.

Trossen los

Nadat iedereen scheepswijs is gemaakt gaan de trossen los. Zo spoedig mogelijk zetten we zeil. Iedereen die het leuk vind mag meehelpen met het zeilen, maar ontspannen aan dek genieten op een van de bankjes kan natuurlijk ook. In het scheepsruim kun je een spelletje spelen, of de kok helpen.

Onderweg

Het uitzicht is prachtig! Wolkenpartijen, de eilanden, de Friese kust, vogels en vaak ook een zeehond. De ene keer is het een kalme tocht en zeilen we rustig met de wind mee. Andere dagen hebben we een stoere tocht en moeten kruisen tegen de wind. Elke dag een avontuur!

Droogvallen?

Als je een tocht hebt geboekt met droogvallen dan beleef je een extra avontuur! We varen het schip vast op de zeebodem. Het water zakt in enkele uren weg, en jij kan op de zeebodem lopen. Wil je dit graag beleven? Vind je droogvaltocht op eilandhopper.nl/nl/dienstregeling/droogvallen/

Er is een kok aan boord, die voor de maaltijden zorgt. Als je boekt is deze standaard aangevinkt. Mocht je zelf je lunch meenemen dan is dat ook prima, in dat geval vink je de maaltijd bij het bestellen uit.

Overnachten aan boord

Bij sommige overtochten wordt er op de Waddenzee overnacht. Tel jij de sterren? We varen niet de hele nacht door, maar we liggen een tijdje voor anker of we vallen droog. Er is voor elke opvarende een kooi ter beschikking met dekbed en kussen. Een handdoek dien je zelf mee te nemen. Vaak kun je voorafgaand of na je overtocht ook aan boord overnachten. Een overnachting kan alleen geboekt worden in combinatie met een tocht.

Aankomst

Wanneer we aankomen in de volgende haven is afhankelijk van de windkracht en richting. De tijd die is aangegeven is een indicatie, maar soms kan dit meerdere uren afwijken. Vraag de schipper aan boord wanneer hij verwacht aan te komen. In de haven vinden we een plekje dat door de havenmeester wordt toegewezen. Soms zullen we langszij andere schepen liggen. Iedereen helpt om de bagage en fietsen weer van boord te krijgen. Of blijf je aan boord en zeil je met met ons verder?

Binnenkort van Eilandhopper: Rottum Express nl

Lees nu meer