addamenitiesbikebreakfastcalendarcheckchevron-downcombined-tripdeletedinnerdropdowneuroeyefacebookflagharborindicator-dry-outindicator-overnight-stayindicator-tripinformation-circlekidlinkedlunchmoreovernight-staypassengersround-tripsubstracttriptwitter
Logo Eilandhopper  Menu

OvertochtenWeekreizen

Aan dek

Dek Willem Jacob

De Willem Jacob is een klipper. Het schip heeft nog een houten dek waar je lekker op kan liggen. In het midden van het schip staat de mast waar de zeilen worden gehesen. Net voor de opbouw (Dat noemen we in schipperstaal de roef) is de ingang naar het dagverblijf. Achter de roef is het ruime achterdek waar het stuurwiel is. Ook zijn hier lekkere bankjes waar je ontspannen kan genieten van het zeilen.

Dagverblijf

Vanaf het gangboord kom je met een trap naar het dagverblijf. Gelijk naast de ingang is een toilet. Het dagverblijf heeft veel daglicht door de grote lichtluiken. Er is een grote tafel waar je omheen kan zitten. Ook vind je er een lekker bank om te chillen! Als het fris is kan de open haard aan wat een gezellige sfeer geeft. Aan bakboordzijde is er een grote kombuis waar de kok zijn kunsten vertoond.

Slaapruim en sanitaire voorzieningen

In het voorschip treft u het slaapruim. Hier zijn stapelbedden, voorzien van kussen en dekbed. Stuurboord voorin zit een douche/toilet combinatie.

Historie

De Willem Jacob is een Hollandse eenmastklipper, gebouwd in 1889 te Slikkerveer. Het schip is gebouwd als zeilend vrachtschip. Het heeft vooral met stukgoed gevaren. Eerst als volledig zeilschip, later is er een motor in gekomen. Aanvankelijk werd deze gebruikt als hulpmotor, later kwam er een sterkere motor in. Toen is ook het zeiltuig verdwenen.

Aan boord woonde de schipper met zijn gezin, achterop in de roef. De slaapvertrekken bevonden zich in het achteronder. Wanneer de kinderen klein waren, dan voeren er in de zeiltijd nog een of twee maten mee. Zij sliepen in het vooronder. Zodra de kinderen groter werden, moesten ze meehelpen als maat. Zij sliepen dan ook in het vooronder.

Het schip heeft tot 1980 als thuishaven Werkendam gehad en heeft erg veel op de Rijn gevaren. Vooral op Duitsland. Er zijn jaren geweest dat het schip in twee jaar niet in Nederland terugkwam. Het schip is een goede zeiler, en dat heeft met het vaargebied te maken. Vaak moest men opvechten tegen de sterke stroom op de Rijn. Hiervoor had je een snel schip nodig, dat gemakkelijk kon wenden. Beide eigenschappen zijn nog steeds vertegenwoordigd in de Willem Jacob. Het schip was voor die tijd fors getuigd; het stond bekend als een snel schip.

Meer informatie over het schip:  willemjacob.nl

Binnenkort van Eilandhopper: Rottum Express nl

Lees nu meer