addamenitiesbikebreakfastcalendarcheckchevron-downcombined-tripdeletedinnerdropdowneuroeyefacebookflagharborindicator-dry-outindicator-overnight-stayindicator-tripinformation-circlekidlinkedlunchmoreovernight-staypassengersround-tripsubstracttriptwitter
Logo Eilandhopper  Menu

Eilandhopper
De zeilende waddendienstregeling

Beleef het wad op een avontuurlijke manier

Onze zeilschepen varen in een dienstregeling over de Waddenzee. Deze dienstregeling stellen we vast aan de hand van het getij. We kunnen namelijk alleen maar met hoogwater over de zandplaten zeilen.

Bij onze overnachttochten brengen we de nacht op de Waddenzee door, meestal vallen we droog. Dat is een unieke manier om de Waddenzee te beleven. Een van onze gasten schreef:

“Eilanden op de Filippijnen zijn mooi, Peru is ongelofelijk, maar om 6 uur de zon zien opkomen op de ‘Willem Jacob’ op een zandbank in de buurt van Schiermonnikoog is onbeschrijfelijk…..! “

productafbeelding-02

Historische zeilklippers

Het eilandhoppen op de Waddenzee doen we met twee traditionele zeil klippers: de Willem Jacob en de Minerva.  Deze zeilschepen zijn meer dan 100 jaar oud en bieden je de unieke kans om op een avontuurlijke manier het Wad en de eilanden te ontdekken. Aan boord kan je de schipper en maat meehelpen met het zeilen. Een kok zorgt voor lekker eten. Je kan aan boord overnachten, in je eigen kooi, voorzien van dekbed. Een ontspannen manier om te eilandhoppen op de Waddenzee.

Vakantie in Nederland

Zeilvakantie en eilandhoppen, een fantastische vakantie voor jong en oud. Je komt eenvoudig in contact met andere gasten, je ziet de eilanden en de prachtige Waddenzee. Geniet met een boekje aan dek of help de zeilen hijsen.

In onze zoek en boek module kun je eenvoudig aangeven wanneer je wil reizen of van waar naar waar. Het systeem geeft dan automatisch een aantal leuke suggesties.

Dienstregeling overvaartochten 2024:

 

Historische zeilschepen

Het eilandhoppen op  de Waddenzee doen we met twee traditionele zeil schepen: de Minerva en de Willem Jacob.  Alle zeilschepen zijn meer dan 100 jaar oud en bieden je de unieke kans om op een avontuurlijke manier het Wad en de eilanden te ontdekken.

Aan boord kan je de schipper en maat meehelpen met het zeilen. Een kok zorgt voor lekker eten. Je kan aan boord overnachten, in je eigen kooi, voorzien van dekbed. Een ontspannen manier om te eilandhoppen op de Waddenzee.

Minerva

Deze elegante dame liep in 1878 op één van de vele werven in Kinderdijk (aan de Lek) van stapel. Gebouwd als stevenaak; een “dragend” vrachtschip met uitstekende zeileigenschappen, met name bij tegenwind. Meer informatie over de Minerva:

eilandhopper.nl/nl/informatie/minerva/

Willem Jacob

klipper Willem JacobTsjerk Hesling Hoekstra

De Willem Jacob, uit 1889, werd helemaal ondersteboven gekeerd. Het schip heeft inmiddels een nieuwe bodem, het interieur is helemaal vernieuwd, en ook is er een nieuwe en stille motor ingebouwd. De buitenkant is zoveel mogelijk gerestaureerd. De houten luikenkap loopt weer helemaal door van voor naar achter, de zijkant van de roef is weer van hout en in 2011 hebben we een nieuwe mastkoker laten klinken. In 2021 zijn er zonnepanelen op het dak van de roef geplaatst voor een nog duurzamer schip.

Het dagverblijf in het ruim vormt een scherp contrast met de buitenzijde van deze historische klipper: een open en moderne uitstraling. Het interieur is erg licht en heeft een open indeling. Je slaapt in het gemeenschappelijk slaapruim. Er 1 toilet en een douche/toilet combinatie.

Meer informatie op: eilandhopper.nl/nl/informatie/willem-jacob/

Kijk op www.willemjacob.nl voor meer informatie over het schip en de crew. Telefoon aan boord is 050-211 1863

Fotowedstrijd:

Eilandhopper is altijd op zoek naar foto’s van onze mooie schepen. Daarmee kun je een rondvaart op één van de schepen winnen. Klik hier voor meer informatie.

kombuis willem jacob kooien Willem Jacob cocksdorp

 

 

Opstapplaatsen

De schepen zijn te herkennen aan de grote Eilandhopvlag in de mast. De Willem Jacob heeft een zwarte romp met één mast, de Minerva heeft een zwarte romp met witte band en 2 masten.

We proberen om uiterlijk een kwartier voor de vermelde tijd op onze ligplaats te liggen. Mocht u het niet kunnen vinden, bel dan met het desbetreffende schip:

Minerva 06-30968665
Willem Jacob 050-211 2573

 

Vlieland

Havenkaart Vlieland

De Eilandhopper ligt in de jachthaven van Vlieland, aan de zuidoost-zijde bij de overige charterschepen. Als het druk is kan het zijn dat u over het voordek van een aantal schepen moet. Let dan goed op dat u het juiste rijtje neemt.

Terschelling

Havenkaart Terschelling

De schepen liggen meestal aan 1 van de 2 houten steigers in de haven van West Terschelling. Soms liggen we echter bij het terrein van Rederij Doeksen, of aan de Laad- en loskade, tussen de jachthaven en de betonningsdienst in.

Ameland, Nes

Havenkaart Ameland

De Willem Jacob en Minerva liggen ten oosten van de nieuwe veerdam.

Schiermonnikoog

Havenkaart Schiermonnikoog

De Willem Jacob en Minerva ligt vrijwel altijd aan de veerdam waar ook de grote veerboot aankomt. Mochten wij in de jachthaven liggen dan informeren wij u hierover.

Lauwersoog

Havenkaart Lauwersoog

We liggen in Lauwersoog aan de zuidzijde van de Visserijhaven, voor restaurant Schierzicht.

Harlingen

In Harlingen liggen we in ’t Dokje. Naast het station Haven Harlingen. Parkeren kan vlakbij het schip om in- en uit te laden. Daarna kan de auto naar een (betaald) parkeerplaats bij de Westerzeedijk.

Wat moet ik weten?

We proberen je een zo plezierig mogelijk waddenavontuur te laten beleven. Om je daarop voor te bereiden hebben we zo veel mogelijk informatie op de site gezet.

Mocht je toch vragen hebben, dan kun je ons het beste een mailtje sturen: info@eilandhopper.nl. Ook kun je ons bellen, maar vaak kunnen we niet gelijk de telefoon opnemen omdat we aan het zeilen zijn, je kan wel een bericht achterlaten en dan bellen we terug. Je kunt ons bereiken op: 050 211 0832

Wat neem ik mee?

Wat laat ik thuis

Moet ik kunnen zeilen?

Nee, geen enkele ervaring is vereist. Er is altijd iemand met ervaring aan boord die alles graag uitlegt.

Moet ik helpen?

Meedoen mag, maar moet niet

Moet ik een slaapzak meenemen?

Nee dat hoeft niet. Elk bed is voorzien van kussen en dekbed

Wat moet ik meenemen?

Word ik zeeziek?

Zeg nooit nooit, maar op het wad staan niet zo veel golven. Als we een zeegat kruisen, kan het wel eens even schommelen. Dit duurt nooit lang. Als je weet dat je gevoelig bent voor wagenziekte e.d. kun je overwegen daarvoor een middel (pleisters of pillen) te halen bij de apotheek.

Waarom duurt een tochtje naar het volgende eiland, dat ik kan zien liggen, zo lang?

Mag het niet wat langer duren, is het nu al voorbij? Zou je ook kunnen denken. De tochtjes duren zo lang als ze duren omdat we van haven naar haven varen en niet naar het eerst volgende strand, we om en over ondieptes moeten navigeren; ook de veerboot van Harlingen naar Terschelling moet een enorme kronkel maken om op bestemming te komen, we van de reis het doel maken en zo iets van de lol en de sport van het zeilen kunnen delen.

Mag mijn hond mee?

Neem altijd even contact op daarover.

Mag mijn kinderwagen, fiets, vouwfiets, tandem of scooter mee?

Op volgorde: Ja, ja, ja zelfs gratis, ja als ’t echt moet en NEE. Meer over fietsen onderaan.

Zijn er voldoende kinderzwemvesten aan boord?

Ja, wij zorgen dat er voldoende zwemvesten aan boord zijn. Voor kinderen van twee jaar en jonger hebben we geen vest. Voor deze kinderen is een vest ook niet verplicht.

Wachten jullie op mij als ik te laat kom?

Kom alsjeblieft op tijd, want, nee, sorry, het tij wacht ook niet. Plan 15 min. vantevoren aanwezig te zijn. U bent dan al van harte welkom aan boord en de koffie staat natuurlijk ook al klaar.

Wat doen we als er geen wind staat?

Dan leggen we het traject op de motor af. Als het zo uitkomt, maken we tijd om een stukje te zwemmen.

Komen we op tijd aan?

Meestal niet….. We zorgen ervoor dat we voor de vertrekt tijd klaar liggen om jullie te ontvangen. De tijd dat we aankomen is veel variabeler. Bij een gunstige wind kunnen we er een stuk eerder zijn. Maar bij weinig of een verlaging van de waterstand kan het ook zo zijn dat we later aankomen dan de tijd die aangegeven staat. Mocht je een bepaalde aansluiting willen halen, informeer dan de schipper. We proberen dan ons best te doen om er tijdig te zijn. We blijven echter afhankelijk van de wind, we willen zoveel mogelijk onder zeil doen.

Wat doen we als het stormt?

Bij storm is alleen rust gepast. Als het te hard waait en we varen niet en kunt u restitutie krijgen. Zie onder voorwaarden. U kunt ook wachten tot de wind wat geluwt en we ons vaarschema weer oppakken.  Een rondvaart wordt eerder afgelast dan een overtocht. Vanaf windkracht zes geldt dat u mag annuleren; 90% restitutie, ook al varen we wel; 100% als we niet varen.

Wat doen we als de haven vol is?

Vlieland, Terschelling en Ameland zijn havens die in het hoogseizoen wel eens vol kunnen raken. In dat geval mogen we wel even kort afmeren om mensen van boord te laten. Blijft u ook slapen? Dan overnacht u ten anker. Soms varen we nog een rondvaart; u kunt dan tijdens de rondvaart het eiland op en na de rondvaart, als de rondvaart-gasten weer ontscheept zijn, met ons mee voor anker voor de haven.

Kan ik aan boord overnachten?

Ja, zeker. De minerva heeft hutten aan boord en op de Willem Jacob slaapt iederen gezellig bij elkaar. Kijk voor meer informatie op: haven-overnachtingen

Meer over fietsen:

De Klippers zijn geen veerboot met klep, er is nu eenmaal minder ruimte. Daarom is het meestal handiger om een fiets te huren op de eilanden. Op alle eilandhavens zijn voor een scherp tarief prima fietsen te huur. Maar we begrijpen ook wel dat sommige eilandhoppers graag een fiets mee willen nemen. Daarom:

Tot welke leeftijd mag iemand als kind mee?

Wij rekenen kinderen tot en met 12 jaar oud als kind.

Hoe kom ik bij de opstapplaatsen?

Met het openbaar vervoer kom je een heel eind (OV9292) of met de auto. Voor opstappen op de eilanden zul je eerst de veerboot moeten pakken.

Schiermonnikoog bereik je via Lauwersoog, Ameland via Holwerd, beiden overtochten wordt door Wagenborg Pagagiersdiensten verzorgd.

Rederij Doeksen verzorgt de veerdiensten tussen Harlingen naar Terschelling en Vlieland.

Texel bereik je via Den Helder met Teso

Soms zeilen we in een week van Lauwersoog tot Harlingen of vice versa. Dan kun je met het Openbaar Vervoer terug of je huurt gezamenlijk met andere gasten een taxi.

De afstand tussen Lauwersoog en Holwerd is goed te doen met de fiets.

Zijn de schepen veilig?

Ja.
De schepen worden regelmatig onderworpen aan speciale keuringen. Daarbij worden o.a. de “rondhouten”, staaldikte, tuigage en andere scheepse zaken onder de loep genomen. En de schipper houdt dagelijks een oogje in het zeil. Daar waar nodig wordt direct actie ondernomen. De schepen zijn in februari 2024 goedgekeurd door IL & T bij de tussentijdse keuringen. Meer informatie over veiligheid op schepen vind je hier: willemjacob.nl/het-schip/veiligheid/

Waar kan ik meer informatie vinden?

Op onze link-pagina vind je links naar de schepen en meer informatie over de Waddenzee.

Eten en drinken

Als je een dag buiten bent is het belangrijk om goed en lekker te eten. We hebben een kok mee aan boord die de maaltijden verzorgd. We gebruiken zoveel mogelijk verse producten.

Als je een reis boekt via onze webshop kun je zelf aanvinken of je een lunch en/of avondmaaltijd wenst. Als je een overnachting boekt is dat altijd inclusief ontbijt. Wat er gegeten wordt is een verrassing en zal mede afhankelijk zijn van de weersomstandigheden, (met veel wind kan het bijvoorbeeld lastig zijn om een hartige taart in de oven te bakken). We houden wel rekening met diëten en wensen. Als je vegetarisch of een ander dieet of allergie hebt, kun je dit bij het boeken vermelden in het vakje “bijzonderheden”.

We eten gezamenlijk, dit gebeurt informeel buiten aan dek of beneden aan de tafels. Als mensen het leuk vinden om te helpen in de keuken, dan kan dat.

Heb je een weekreis geboekt dan is het eten inbegrepen behalve de lunchen en diners die je mist tijdens onze rondvaarten op de eilanden. Valt een lunch of diner in een overtocht, dan is dat inbegrepen. Het ontbijt is altijd inbegrepen.

Lunch: € 18,00Kom soep aan boord

Bij de lunch zit naast brood en diverse beleg, melk/ karnemelk en fruit, altijd wat extra’s, zoals bijvoorbeeld soep, omelet of salade.

Avond maaltijd: € 23,00

Varieert, bijvoorbeeld pasta met courgette, zalm en een salade, stampot, ovenschotel, couscous, of gewoon aardappels met groente en vis/vlees. De maaltijd wordt afgesloten met een toetje.

Drinken

Koffie, thee en limonade is bij de prijs inbegrepen.
Fris, sap, bier, wijn of een borreltje kun je aan boord kopen.

Binnenkort van Eilandhopper: Droogval Weekend met Minerva

Lees nu meer